Domácí vaječný likér jako dárek na Vánoce
Vaječný likér
Vaječný likér neboli „vaječňák“ se tradičně podává během vánočního období. Servíruje se chlazený, lze ho však přidat i do horkých nápojů, jako je například bombardino, či alžírská káva. Uplatnění najde i během přípravy cukroví (včelí úly).
Doba přípravy: 40 minut
Množství: 1 litr
Suroviny:
- 250 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- 250 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 1 ks vanilkového lusku
- 250 g cukru krupice
- 5 ks žloutků
- 200-300 ml rumu (podle chuti)
Postup:
Žloutky s cukrem pomocí ručního šlehače vyšleháme do nadýchané pěny světlé barvy. Následně přidáme smetanu, mléko, kondenzované mléko a semínka z vanilkového lusku.
Směs přelijeme do hrnce a za stálého míchání pomalu přivedeme k varu. Jakmile docílíme hustoty, která bude připomínat řidší puding, odstavíme hrnec z plotny a necháme vychladnout.
Na závěr vmícháme rum podle chuti. Hotový likér přelijeme do důkladně omytých skleněných láhví, ve kterých necháme vaječňák vychladnout.
Pro slavnostnější vzhled můžeme láhev dozdobit dekorativní mašlí, cedulkou s věnováním a smrkovou větvičkou. Takto připravený likér Vám v lednici vydrží až měsíc, ale zpravidla mizí daleko rychleji.
Tipy:
Co dělat, když je po vychlazení likér příliš hustý? K vyřešení problému vám postačí přilít více rumu.