Nábytek SKLADEM se slevami až 35 % na VŠE. Rychlé doručení bez starostí!

Domácí vaječný likér jako dárek na Vánoce

Eliška Kašperanová
16.11.2023

Čas Vánoc se nezadržitelně blíží a s ním spojené vymýšlení dárků pro naše nejbližší. Ne nadarmo se říká, že vlastnoručně vyrobeným dárkem uděláme největší radost. Pojďte si s námi připravit domácí vaječný likér, který se skvěle hodí jako vánoční dárek, ale své využití najde i při přípravě cukroví.

Domácí vaječný likér jako dárek na Vánoce

Vaječný likér

Vaječný likér neboli „vaječňák“ se tradičně podává během vánočního období. Servíruje se chlazený, lze ho však přidat i do horkých nápojů, jako je například bombardino, či alžírská káva. Uplatnění najde i během přípravy cukroví (včelí úly).

Doba přípravy: 40 minut

Množství: 1 litr

Suroviny:

  • 250 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 250 g cukru krupice
  • 5 ks žloutků
  • 200-300 ml rumu (podle chuti)

Postup:

Žloutky s cukrem pomocí ručního šlehače vyšleháme do nadýchané pěny světlé barvy. Následně přidáme smetanu, mléko, kondenzované mléko a semínka z vanilkového lusku.

Směs přelijeme do hrnce a za stálého míchání pomalu přivedeme k varu. Jakmile docílíme hustoty, která bude připomínat řidší puding, odstavíme hrnec z plotny a necháme vychladnout.

Na závěr vmícháme rum podle chuti. Hotový likér přelijeme do důkladně omytých skleněných láhví, ve kterých necháme vaječňák vychladnout.

Pro slavnostnější vzhled můžeme láhev dozdobit dekorativní mašlí, cedulkou s věnováním a smrkovou větvičkou. Takto připravený likér Vám v lednici vydrží až měsíc, ale zpravidla mizí daleko rychleji.

Tipy:

Co dělat, když je po vychlazení likér příliš hustý? K vyřešení problému vám postačí přilít více rumu.

eggnog in glasses.jpg (243 KB)

 

Sdílet článek na:
Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek