15% sleva na veškerý nábytek s kódem EXPEDO15

Co nesmí chybět v ložnici a čemu se naopak vyhnout?

Zařizujete nebo vylepšujete ložnici? Postavte si sen, ve kterém se vám bude krásně spát i usínat. Ložnice je místem pro odpočinek, kde tělo i mysl načerpá novou energii do dalšího dne. Dodejte místnosti vzdušnost a lehkost, které navodí pocit uvolnění a klidu. Poradíme vám, na co myslet a čemu se naopak raději vyhnout.

Co nesmí chybět v ložnici a čemu se naopak vyhnout?

Začněte vhodnou barvou

Síla barev je proslulá. Víme, že některé odstíny vyvolávají pocit klidu, jiné naopak umí rozproudit emoce nebo povzbudit k určité činnosti. Ložnice slouží především jako místo pro odpočinek a spánek, během kterého tělo získá novou energii na další den.

Bílá

Bílá barva obecně působí jemně, vyrovnaně a evokuje pocit klidu. V ložnici navíc navodí dojem dokonalé čistoty a prostor opticky zvětší. Hodí se i do malých ložnic s nedostatek přirozeného světla.

Béžová či krémová

Výše zmíněné barvy jsou ideální do ložnic podle Feng – shui. Přírodní zemité tóny mají zklidňující účinky. Navíc s béžovou i krémovou snadno sladíte ostatní doplňky a nábytek.

Modrá

Jemné odstíny modré vzbuzují pocit důvěry a vyrovnanosti. Naprostého uvolnění docílíte pomocí nevýrazných tónů modré. Vyhněte se příliš syté modři, která může působit naopak stísněně.

Zelená

Uklidňující barva, která má blahodárné účinky na tělo i mysl. Zelená se často spojuje s přírodou či jarem. Oblíbené jsou odstíny mentolové či petrolejové. Zvolte spíše tlumený tón, který podpoří klidné usínání.

blue bedroom.jpg (221 KB)

Červená, fialová nebo černá

Těmto barvám se v ložnici vyhněte velkým obloukem. Obecně se do prostoru pro spánek nedoporučují příliš syté a agresivní barvy, ze kterých pulzuje energie. Raději sáhněte po jejich světlých variantách nebo klasické bílé. Sytě oranžová také není ideální volbou pro ložnici.

Hra se světly

Pohrajte si s osvětlením v ložnici. Světlo má obrovský vliv na psychiku a náladu člověka. Dopřejte ložnici dostatek světla, které lze utlumit. Osvětlení v podobě lamp nebo stropních svítidel laďte spíše do teplých tónů, které navodí pocit tepla a uklidnění. Bílé studené světlo se do ložnice příliš nehodí. Řešením jsou tlumená světla s nastavitelnou intenzitou i barvou.

142246.jpg (121 KB)

Kvalitní postel s roštem a matrací

Před samotným výběrem nové postele si ujasněte, kolik prostoru jí můžete věnovat. Pokud hledáte postel do garsonky nebo prostorově úsporné ložnice, pak zvolte velikost lůžka 160 x 200 cm. Na posteli o šířce 160 cm se pohodlně vyspí dvě dospělé osoby. Do této postele doporučujeme kvalitní laťkový nebo lamelový rošt a dvě matrace o velikosti 80 x 200 cm.

Do velkých ložnic můžete zvolit královské lůžko o délce i šířce 200 cm či klasiku 180 x 200 cm. Oblíbená jsou také lůžka ve „výšinách“. V bytě s vysokými stropy můžete vytvořit otevřené patro, kam postel umístíte.

144234.jpg (143 KB)

Televize do ložnice nepatří

Do ložnice bychom měli chodit pouze odpočívat nebo spát.  Sledování oblíbených seriálů dlouho do noci není pro tělo nikterak zdravé. Některé výzkumy upozorňují na tzv. elektromagnetický smog. Ten může způsobovat poruchy spánku či bolesti hlavy. Pravdou je, že spánek během zapnuté televize není kvalitní a vaše tělo si dostatečně nezregeneruje.

Váháte a řešíte dilema, jestli televizi do ložnice ano nebo ne? Ujasněte si priority a zvyklosti. V případě, že na televizi trváte, pak vyberte kvalitní s nastavením intenzity světla. Televizi umístěte do dostatečné výšky, zvolte vhodný TV stolek, který navíc poskytne i úložný prostor.

Pracovní kout v ložnici? Raději ne!

Pracovna v ložnice je tabu. Umístění pracovního kouta do ložnice se raději vyhněte. Prostor pro práci nesmí narušovat spánek váš, ani vašeho partnera. Světlo od monitoru nebo cvakání klávesnice či myši může způsobit únavu či bolest hlavy u osoby, která se snaží ve stejné místnosti spát. Zde platí stejná pravidla jako u televize. Světelný a elektromagnetický smog působí negativně na naše tělo i mysl. Pokud vám to byt dovolí, zvolte pro domácí kancelář jiné místo.

light coloured bedroom.jpg (186 KB)

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek