15% sleva na veškerý nábytek s kódem EXPEDO15

Čarodějnice: Renovace nábytku svépomocí aneb žádné pálení toho starého

Dodejte starému nábytku druhý dech. Zrenovujte skříň po babičce, komodu nebo další nábytek z masivního dřeva svépomocí. Přinášíme vám jednoduchý postup na renovaci nábytku. Není důvod staré kousky pálit na filipojakubskou noc neboli čarodějnice.

Čarodějnice: Renovace nábytku svépomocí aneb žádné pálení toho starého

Proč renovovat starý nábytek?

Starý nábytek z masivního dřeva má své kouzlo a může vám sloužit ještě pěkných pát desítek let. Zrenovujte oblíbenou skříň, truhlu nebo jídelní set z chalupy. Díky renovaci získáte originální kousek, který se stane dominantou interiéru. Nejenže vdechnete nábytku druhý život, ale navíc i něco ušetříte. K renovaci budete potřebovat brusný papír, barvu či lak, tmel a šikovné ruce.

Renovace starého nábytku svépomocí krok za krokem

Vyčistěte nábytek

Nejdříve starý nábytek důkladně vyčistěte. Odstraňte všechny skvrny, nečistoty a další povrchové nedokonalosti. Můžete použít klasické žlučové mýdlo a vodu nebo vhodný čisticí roztok na povrch nábytku.

Nábytek zbruste

Po vyčištění nechte nábytek vyschnout, poté ho přebruste jemným brusným papírem. Ten odstraní všechny nedokonalosti, škrábance a vytvoří hladký povrch pro vhodný pro lakování či moření. U větších kusů nábytku jako jsou šatní skříně nebo postele použijte elektrickou brusku.

Tmelování nedokonalostí

Pokud jsou v nábytku nebo starých dveřích díry, praskliny nebo mezery mezi jednotlivými prkny, musíte je tzv. zakytovat. Tmel si můžete vytvořit smícháním jemných pilin a syntetické pryskyřice, ideální řešení pro případ, že povrchová úprava bude bezbarvý lak. Pokud víte, že nábytek budete natírat barvou, nedokonalosti zakytujte klasickým tmelem, který koupíte v každém obchodě pro kutily. Obě varianty je nutné zabrousit bruskou a dohladit smirkovým papírem.

Výběr povrchové úpravy

Rozhodněte se, jakou povrchovou úpravu budete na povrch aplikovat. Můžete ho natřít lakem, barvou nebo mořidlem. Vždy vybírejte barvy, laky i mořidla určená na dřevo. Mořidla se často používají k probarvení dřeva do požadovaného odstínu před aplikací bezbarvého laku.

Aplikace povrchové úpravy

Na nábytek naneste zvolenou povrchovou úpravu. Pokud natíráte, použijte štětec či stříkací pistoli. Mořidla nanášejte měkkým štětcem nebo válečkem. Povrchovou úpravu nanášejte v tenkých, rovnoměrných vrstvách a před nanesením další vrstvy nechte každou vrstvu zaschnout. Vždy postupujte po směru vláken dřeva. Nános musí být stejnoměrný.

1.png (1.70 MB)

Montáž kování

Poškozené kování je nutné vyměnit za nové. Původní zachované kování zkuste očistit ředidlem a natřít barvou na kov. Nábytek, ale i staré dveře získají nový vzhled za použití původních doplňků.

Čalounění nábytku

U starého čalouněného nábytku zvažte jeho přečalounění. To je však o něco náročnější než jiné renovační úkoly, ale může to zcela změnit vzhled vašeho nábytku. Vyberte si látku, která doplní novou povrchovou úpravu. Pokud si sami netroufáte na přečalounění, přenechte to šikovné švadleně či jinému odborníkovi.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek