DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na objednávky vytvořené od 10. do 21.4. na VŠE | Nakupujte TEĎ!

5 tipů pro výběr nové matrace

Markéta Etrychová
26.5.2021

Při výběru nové matrace bychom měli myslet na fakt, že téměř třetinu života prospíme. Vybírejte tedy velice pečlivě, myslete na důležité faktory jako je hmotnost těla, spánková poloha nebo věk. Kvalitu spánku neovlivňuje pouze samotná matrace, ale také rošt. Víte, na co se při výběru zaměřit?

5 tipů pro výběr nové matrace

1. Použitý materiál

Trh nabízí široké spektrum materiálů používaných k výrobě matrací a jejich kombinace v různých poměrech. Základem matrací jsou pěny, nejčastěji PUR pěna, HR a paměťová. Ty mohou být doplněné o přírodní vlákna například kokosové desky. Další variantou jsou matrace pružinové. Podívejte se na ně zblízka.

PUR pěna

Matrace z PUR neboli polyuretanové pěny patří mezi neoblíbenější na trhu. Pěnový polyuretan je vlastně molitan, který se během výroby snadno kombinuje s jinými pěnami. Tento typ matrací vyniká tvarovou stálostí, pevností a prodyšností.

Doporučujeme kombinovat s lamelovým roštem. Výhodou matrací z PUR pěny je možnost zónování, který zvyšuje celkovou kvalitu.

HR pěna

Velice odolná a pružná HR pěna někdy označovaná jako studená. Tvoří ji silnostěnné buňky, které zajišťují vzdušnost a optimální odvod tepla. Během spánku oceníte jejich pevnost a schopnost přizpůsobit se lidskému tělu, zajišťuje správnou oporu páteři v každé spánkové poloze.

Ideální kombinaci tvoří s lamelovým roštem, který podpoří jeho vlastnosti. Často se využívá jako nosná část pod paměťovou pěnu.

Paměťová pěna

Speciálním druhem polyuretanové pěny je paměťová neboli viskoelastická pěna. Otevřená buněčná struktura ovlivňuje tuhost v závislosti na teplotě a tlaku těla. Při kontaktu s tělem matrace měkne, čímž se přizpůsobuje hmotnosti těla. Pro dokonalý spánek jsou matrace rozděleny do několika anatomických zón.

Matraci ideálně požívejte ve spojení s laťkovým či lamelovým roštem. Paměťová pěna patří k nejpohodlnějším typům.

Pružiny

Pružiny mají specifický tvar a sílu jednotlivých pružin. Využívá se několik druhů pružin, které se liší velikostí, pevností či nosností. Velice oblíbené jsou taštičkové pružiny, které jsou zabaleny do samostatných váčků, které ovlivňují komfort a kvalitu spánku.

Vysoké tvrdosti pružinových matrací se obávat nemusíte. Obecně jsou o něco tužší než pěnové, ale zajišťují dokonalé pohodlí. Dnes používané matrace jsou odlišné od těch, které známe z minulosti od našich babiček.

1a.jpg (343 KB)

2. Správná tuhost

Dalším důležitým aspektem před koupí nové matrace je její tuhost. Správně zvolená tuhost se odvíjí od hmotnosti těla. Čím vyšší hmotnost těla, tím tužší matrace se doporučuje.

Tuhost lze rozdělit na:

  • H1 - Extra měkké matrace, vhodné převážně k příležitostnému spaní.
  • H2 - Měkké matrace, vhodné pro děti nebo osoby s nízkou váhou.
  • H3 - Nejoblíbenější matrace o střední tuhosti, vhodné pro většinu váhových kategorií.
  • H4 - Tvrdé matrace, oblíbené u osob s vyšší váhou a těch, kteří preferují spánek na tvrdším podkladu.
  • H5 - Extra tvrdé matrace, ideální pro osoby s vyšší váhou. Méně vhodné pro osoby s nízkou váhou. Během spánku nesmí tlačit a brnět končetiny.
  • Dvě tuhosti - Nevyberete-li si ani jednu z nabízených variant, pak můžete zvolit matraci s dvojí tuhostí. Obvykle na jedné straně tuhost T3 a na straně druhé T2. Před uleháním si tak můžete zvolit jakoukoli variantu, stačí matraci pouze otočit.

3. Hmotnost a věk uživatele

Ano, na věku i hmotnosti záleží, alespoň při výběru matrace. Chování a tvar matrace ovlivňuje váha těla. Většina běžných matrací se hodí pro osoby do 90 kg. Pokud vážíte o něco více, určitě doporučujeme se zaměřit na vyšší tuhost. Zvolte proto matraci o tuhosti H3 a výše.

Věk hraje roli především u dětí a seniorů. Pro děti do 15 let zvolte spíše tužší matraci, která poskytne oporu pro vyvíjející páteř. Nejlépe H4 až H5 určené pro děti.

Naopak senioři by měli zvolit zdravotní matraci o střední tuhosti. Důležitý je odpočinek pro celý pohybový aparát, bez bolesti z tvrdého podkladu.

4. Spánková poloha

Zohlednit spánkovou polohu je klíčové. Spíte-li většinu času na zádech či břiše, pak vyberte matraci o vyšší tuhosti, poskytne přirozenou oporu a tělo nebude v nepřirozené poloze.

Naopak měkčí matraci zvolte při častém spánku na boku. Vhodné jsou zónové matrace, které se přizpůsobí váze těla i kloubům.

117969.jpg (114 KB)

5. Doplňky

Potah, ideální doplněk do teplých měsíců pro osoby s vyšší potivostí. Snadno snímatelný potah na zip slouží ke snadné péči a údržbě. Vhodné jsou potahy s příměsí rostlin jako aloe vera nebo bambusu.

Rošt tvoří s matrací nerozlučnou dvojku. I sebekvalitnější matrace nezaručí správnou funkci, pokud není doplněna o vyhovující rošt. Doporučujeme vybírat nejlépe lamelové rošty, vhodnou variantou jsou také laťkové. Vyhněte se deskovým roštům, které zamezí průniku vzduchu a odvětrávání matrace. 

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek